اسپارک، راهکار جامع پارکینگ هوشمند در بستر اینترنت اشیا
با رشد روزافزون جمعیت شهرها و روند افزایشی تعداد خودروها به نسبت پارکینگهای در دسترس، معضل پارکینگ در شهرهای بزرگ به یک مشکل جدی و آزاردهنده برای شهروندان تبدیل شده است. معضلی که منجر به هدر رفتن زمان، ایجاد ترافیک، آلودگی هوا و ایجاد صفهای طولانی در اطراف مکانهای تجاری، خیابانها و سینما و اماکن دیگر شده است. تاکنون راهکارهای مختلفی برای کاهش مشکلات مربوطه ارائه شده است که عموماً از تکنولوژیهای جدید وام گرفتهاند. راهکار پارکینگ هوشمند مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا یکی از بهروزترین و جدیدترین پاسخها به این معضل شهری است که تا حد زیادی مشکلات ناشی از کمبود فضای پارکینگ را کاهش داده و امکان برنامهریزی و مراجعه به موقع و بدون دردسر به محل موردنظر را برای شهروندان فراهم میکند.
سیستمهای مدیریت هوشمند پارکینگ در راستای اطلاع دقیق از تعداد خودروهای موجود در پارکینگ، افزایش ضریب امنیت خودروها در لحظه تردد، ورود و خروج و توقف، کاهش میزان پرسنل درگیر و افزایش میزان ایمنی و دریافت هزینهها بصورت خودکار و یا دستی توسعه یافتهاند. سیستم پارکینگ هوشمند مبتنی بر بهرهوری و صرفهجویی مصرف انرژی، منابع مختلف و نیروی انسانی، میباشد که همزمان به روی یک بستر نرمافزاری و یک بستر سختافزاری قابل ارائه میباشد.

مدیریت هوشمند پارکینگ، از گذشته تاکنون
در گذشته نه چندان دور برای هوشمندسازی ورود و خروج خودروها و بهطورکلی مدیریت تردد وسایل نقلیه به محیطهای بسته از سیستمهای مبتنی بر شناسایی از طریق امواج رادیویی (RFID) یا دوربینهای پلاک خوان استفاده میشد که برای مدیریت تردد مناسب بود، اما کاربرد آن به افرادی که عبور و مرور مستمر به یک محل داشتند محدود میشد و نه همه شهروندان و برای اماکن مختلف. همچنین برای محاسبه زمان و هزینه پارک کردن خودروها در یک محوطه هنوز هم از استفاده از کارتهای NFC یا RFID رواج دارد که در هنگام ورود زمان ورود ثبت شده و در هنگام خروج هزینه نهایی به راننده اعلام میگردد. نقطه ضعف این راهکارها عدم انعطافپذیری کافی برای پاسخگویی به نیازهای متعدد شهری و محدودیت سناریوهای قابل اجرا است، هرچند که برای مدیریت تردد کارمندان یک سازمان هنوز راهحل قابل قبولی محسوب میگردد.
در چند سال اخیر با گسترش استفاده از تلفنهای هوشمند، راهحلهای نرمافزاری برای مدیریت پارکینگ افزایش یافته است. این راهحلها عمدتاً بر مشاهده ظرفیت پارکینگهای در دسترس و امکان رزرو برای مراجعه به مکان موردنظر دلالت دارد و بیشتر در پارکینگهای مسقف و اجارهای مربوط میشود. البته به دلیل عدم وجود لایه سختافزاری در این پروژهها، این روش برای رزرو و مراجعه از نظر ضمانت اجرایی کاملاً وابسته به قرارداد شرکت مجری و پارکینگهای تحت پوشش است و در صورت عدم همکاری صاحبین پارکینگ ممکن است مشکلاتی داشته باشد.
امروزه جدیدترین راهکارهای پارکینگ هوشمند در بستر اینترنت اشیا اجرا میشود. این راهحلها ترکیبی از نرمافزار، سختافزار و پلتفرم مدیریت دادههای پارکینگ است که در بستر اینترنت باهم در ارتباط هستند. Node ها که سختافزارهایی از نوع سنسور یا قفل مکانیکی هوشمند هستند وظیفه جمعآوری داده از محل هر پارکینگ را دارند و وضعیت پر یا اشغال بودن هر کدام از فضاهای پارکینگ را به سرور ارسال میکنند. اپلیکیشن پارکینگ هوشمند برای کاربر جهت مشاهده نزدیکترین فضای پارکینگ، امکان رزرو و مراجعه به محل موردنظر، پرداخت هزینه و ثبت بازخوردها را برای کاربر فراهم میکند و اپلیکیشن پارکبان امکان مشاهده اطلاعات برخط از فضای پارکینگها و Node ها و مدیریت آنها را میسر میسازد. این راهکار برای پارکینگهای مسقف، رو باز سازمانی و شهری و همچنین پارکینگهای حاشیهای خیابان قابل اجرا است و در کشورهایی نظیر هلند، اسپانیا، اسلواکی، کره جنوبی که در حال اجرایی کردن پروژههای شهر هوشمند هستند، پروژههای پارکینگ هوشمند با معماری مشابه در حال اجرا است.

اجزای اسپارک، راهکار پارکینگ هوشمند مبتنی بر IoT
همانطور که گفته شد راهکار پارکینگ هوشمند از لایههای سختافزاری و نرمافزاری مختلفی تشکیل شده است. اسپارک، راهحل پارکینگ هوشمند نبکا در بستر اینترنت اشیا از اجزا زیر تشکیل شده است:
این سنسورها در قسمت فوقانی، کناری یا روی زمین محل پارک خودروها نصب میشود. توسط یک سنسور بیسیم، وضعیت جای پارک ( وجود یا عدم وجود خودرو ) را ارسال میکند. همچنین این سنسور توانایی دریافت اطلاعات کنترلی از مرکز کنترل و مدیریت پارکینگ هوشمند به منظور اعمال برخی از تغییرات با تغییر رنگ سنسور ( رزرو پارکینگ و یا جایگاه پارک معلولین ) را دارد.

قفل پارکینک همانند سنسور در محل پارکینگ نصب میشود با این تفاوت که با مسدود نمودن مسیر اجازه استفاده غیر مجاز از فضای پارکینگ به دیگران را نمیدهد. قفل پارکینگ هوشمند، محصول انحصاری تولید شده در شرکت نبکا میباشد که با قرار گیری در محل پارکینگ و امکان کنترل در بستر اینترنت، ضعف سنسورها برای ایجاد مانع و جلوگیری از استفاده سایر خودروها برای پارکینگ رزرو شده را بر طرف مینماید.
کل فرایند تحقیق و توسعه و هوشمندسازی قفلهای پارکینگ توسط متخصصین شرکت نبکا انجام شده و بدین ترتیب دانش فنی لازم برای پشتیبانی و توسعه محصول در مجموعه وجود دارد.

دروازه (Gateway)
پروژههای مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا به یک بستر ارتباطی نیاز دارند. این بستر ارتباطی میتواند Wi-Fi، LoRa یا سایر پروتکلهای حوزه اینترنت اشیا باشد. در حال حاضر قفلهای پارکینگ نبکا بر پایه پروتکل Wi-Fi هستند، بنابراین برای ایجاد پوشش Wi-Fi نیاز به یک gateway یا هر نوع پوشش شبکه Wi-Fi نیاز است که دادهها را از Node جمعآوری نماید. شرکت نبکا امکان پیادهسازی پروژه در سایر پروتکلهای ارتباطی را نیز دارد، اما در هر حال پوشش شبکه برای هر بستر ارتباطی ضروری است.
پلتفرم مدیریت دادههای پارکینگ هوشمند
پلتفرم پارکینگ هوشمند در واقع مغز متفکر سیستم است. پلتفرم وظیفه جمعآوری دادههای سنسورها و قفلهای پارکینگ، صحت سنجی اطلاعات و ارسال هشدارهای به موقع را بر عهده دارد و همچنین به درخواستهای اپلیکیشن و برنامههای کاربردی دیگر پاسخ میدهد و قابلیت فراخوانی دادههای مختلف از طریق وب سرویس و API را پشتیبانی میکند.
اپلیکیشن و پنل ادمین
اپلیکیشن پارکینگ هوشمند، حداقل از یک اپلیکیشن یا برنامه سمت وب برای ارتباط با کاربر پشتیبانی میکند. این اپلیکیشن بهطورکلی قابلیت جستجو برای یافتن محل پارکینگ، رزرو روز و ساعت مورد نظر، باز کردن قفل هنگام مراجعه و پرداخت هزینه پارکینگ را در بر میگیرد. امکانات دیگری نظیر سوابق تراکنش، پروفایل کاربری، ثبت نظرات و بازخوردها، راهنمای کابری و پشتیبانی نیز در اپلیکیشن تعبیه شده است.
در راهکار پارکینگ هوشمند نبکا -اسپارک- علاوه بر اپلیکیشن کاربر یک اپلیکیشن برای پارکبان هم تعبیه شده است که امکان مشاهده و مدیریت اطلاعات قفلهای پارکینگ و همچنین اطلاعات کاربران را فراهم میکند. همچنین مدیر سیستم از طریق پنل ادمین به تمامی گزارشات مالی، اطلاعات کاربران، پیک ساعات اشغال فضاهای پارکینگ و سایر داشبوردها دسترسی دارد.

معماری ساده اسپارک، راهکار پارکینگ هوشمند به شکل زیر است:

راهکار پارکینگ هوشمند شرکت نبکا به گونهای طراحی و اجرا شده است که قابلیت انعطافپذیری بالایی برای رفع نیازهای سازمانها و ذینفعان مختلف شهری و سازمانی را داشته باشد. این راهکار جامع در صورت نیاز قابلیت یکپارچه شدن با سایر سختافزارها و نرمافزاریهای مرتبط نظیر دوربینهای پلاک خوان، راهبندها و سایر تجهیزات را داشته و بهطورکلی امکان ایجاد ارتباط با هر سیستمی که قابلیت تبادل داده در بستر API را دارد وجود دارد.
راهکارهای نبکا: