در این گزارش که هر ساله تحت عنوان «شاخص حرکت شهرها» منتشر میشود، ثبات و کیفیت زندگی شهرهای جهان بر مبنای ۹ معیار اصلی مورد ارزیابی قرار میگیرد. این معیارها عبارتند از اقتصاد، همبستگی اجتماعی، سرمایه انسانی، محیطزیست، حکمرانی، برنامهریزی شهری، تکنولوژی، نفوذ بینالمللی و حملونقل و جابهجایی.
بر این اساس، وضعیت رفاهی ۱۶۵ شهر از ۸۰ کشور جهان بر اساس این ۹ معیار مورد ارزیابی قرار گرفته است. در گزارش امسال نیویورک (پایتخت اقتصادی آمریکا) به عنوان «هوشمندترین» شهر جهان معرفی شده است. لندن (پایتخت انگلیس) و پاریس (پایتخت فرانسه) نیز بهترتیب در ردههای دوم و سوم این رتبهبندی قرار گرفتهاند. در رتبهبندی امسال همچنین شهرهای توکیو (ژاپن)، ریکیاویک (ایسلند)، سنگاپور (سنگاپور)، سئول (کرهجنوبی)، تورنتو (کانادا)، هنگکنگ (چین) و آمستردام (هلند) بهترتیب در ردههای چهارم تا دهم قرار دارند.
در این رتبهبندی شهرهای کراچی (پاکستان)، لاگوس (نیجریه)، کلکته (هند)، کاراکاس (ونزوئلا)، نایروبی (کنیا)، دوالا (کامرون)، دهلینو (هند)، بمبئی (هند)، قاهره (مصر) و ژوهانسبورگ (آفریقای جنوبی) به عنوان بدترین شهرها در ردههای انتهایی قرار دارند.
در گزارش شاخص حرکت شهرها برترین شهرها به تفکیک هر یک از ۹ معیار اصلی نیز معرفی شدهاند. بر این اساس در معیارهای «اقتصاد» و «برنامهریزی شهری» شهر نیویورک، در معیارهای «نفوذ بینالمللی» و «حملونقل و جابهجایی» شهر پاریس، در معیار «سرمایه انسانی» شهر لندن، در معیار «همبستگی اجتماعی» شهر هلسینکی (پایتخت فنلاند)، در معیار «محیطزیست» شهر ریکیاویک (پایتخت ایسلند)، در معیار «حکمرانی» شهر برن (پایتخت سوئیس) و در معیار «تکنولوژی» شهر هنگکنگ در ردههای نخست قرار دارند. برترین شهرها در مناطق مختلف جهان از دیگر رتبهبندیهای این گزارش است.
در این رابطه در منطقه غرب اروپا شهر لندن، در منطقه شرق اروپا شهر پراگ (پایتخت جمهوری چک)، در منطقه آمریکای لاتین شهر بوینس آیرس (پایتخت آرژانتین)، در منطقه آسیا-پاسیفیک شهر توکیو (ژاپن)، در منطقه خاورمیانه شهر دبی (امارات)، در منطقه آفریقا شهر تونس (پایتخت تونس)، در منطقه آمریکای شمالی شهر نیویورک و در منطقه اقیانوسیه شهر ملبورن استرالیا به عنوان برترین شهرها معرفی شدهاند.
مطالب مرتبط: