بیش از دو سوم سطح جهان را آب پوشانده است. این امر در ابعاد اقتصادی نقش مهمی ایفا میکند از جمله در سکوهای اصلی نفت و گاز، حمل و نقل و جهانگردی و توریسم.
با گسترش اینترنت اشیا سؤالاتی ایجاد میشود که چگونه IoT با توجه به اینکه امواج رادیویی در طی مسافت گذر از آب دریا تخریب میشود، کار میکند و ارتباطات صوتی در زیر آب به راحتی برقرار و شنیده میشود.
برخی میگویند اینترنت اشیا حتی در زیر زمین نیز کار میکند. محققان دانشگاه علم و فناوری (KAUST) در تووال، در حال کار روی ارتباطات نوری زیر آب هستند. آنها در حال تحقیق در مورد تنظیم اطلاعات همزمان موج و انتقال قدرت (SLIPT) هستند که از آنها برای انتقال انرژی و دادهها به تجهیزات الکترونیکی زیر آب استفاده میکنند. این محققان، به تازگی نتایج به دست آمده از آزمایش را موفقیتآمیز اعلام کردند و قادر به دستیابی و انتقال دو طرفه داده شدند.
سیستم SLIPT از سیم پیچ تشکیل شده است و در مورد بازرسیهای تجهیزات زیر آب انسان به عنوان مثال، SLIPT کمتر از سیگنالهای دستی در معرض سردرگمی شنیداری نسبت به ارتباطات مبتنی بر سونو هستند. نکته قابل توجه این است که تا به امروز سیگنالهای دستی هنوز یک شکل رایج ارتباط بین غواصان است.
خوزه فیلو دانشجوی دکترا در دانشگاه KAUST در مقالهای که در وبسایت این دانشگاه توضیح میدهد که SLIPT میتواند به شارژ دستگاهها در اماکن غیرقابل دسترس که در آن تأمین قدرت مداوم پرهزینه یا امکانپذیر نیست، کمک کند.
فیلو که درگیر ساخت پروژه لیزر است، کشتیها یا قایقهایی را در سطح آب پیشبینی میکند که ارتباطات نوری را به وسایل نقلیه زیر آب یا سنسورهای اینترنت اشیا IoT که در کف اقیانوسها قرار دارند، انتقال میدهند. لیزرها همزمان با رباتها و دستگاههای زیر آب ارتباط برقرار میکنند. دادههای برگشتی به سطح منتقل میشوند و از طریق RF (رادیو) با پایگاههای زمینی یا مراکز داده ارتباط برقرار میکنند.
محققان معتقدند شناورهای سطحی یا حتی وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپاد) که بر فراز امواج پر تلاطم پرواز میکنند میتوانند برای تزریق نیرو به سطح دریا و دریافت همزمان داده استفاده شوند.
تحقیقات این دانشگاه نشان میدهد که هنوز جای پیشرفتهای زیادی وجود دارد که باید قبل از عملیاتی شدن SLIPT انجام شود. ارتباط نوری زیر آب یک پهنای باند عظیم را فراهم میکند و برای انتقال قابل اطمنیان اطلاعات در فاصله چند متر مفید است.
دانشگاه KAUST واقع در ساحل دریای سرخ چند سالی است که در این منطقه در اکتشافات فنی شرکت میکند و درگیر توسعه برخی از ارتباطات اولیه و ضبط شده در زیر آب بوده است.
جالب اینجاست که دریا و اقیانوس برای مراکز داده اهمیت زیادی پیدا میکنند. بخش وسیعی از جمعیت جهان در سواحل یا نزدیکی آنها زندگی میکنند و ما شاهد حرکت به سمت رایانش لبه Edge هستیم. در این بین میتوان از انرژی امواج به عنوان روشی برای سرویس دهی به مراکز داده و سرورها و استفاده کرد.
مایکروسافت در سال 2018 یک مرکز داده خنک کننده زیر آب با فاصله 117 فوت از زیر سطح آب را راهاندازی کرد. علاوه بر این کابلهایی به اندازه لوله تقریباً تمام ترافیک اینترنت جهانی را در زیر آب، در اقیانوسها و بین قارهها انتقال میدهند و همانطور که بسیاری تصور میکنند از طریق ماهواره انجام نمیشود. یکی از مهمترین دلایلی که محاسبات محور اقیانوس به شدت مورد کاوش قرار میگیرد این است که هیچگونه اجارهنامه قابل پرداخت یا قضایی در دریاهای عمیق وجود ندارد.