ردیابی ناوگان مجموعهای از سیستمهای دارای فناوری پیشرفته است که برای کمک به مدیریت ناوگان و رانندگان طراحی شده است.
بیشتر سیستمهای ردیابی ناوگان شامل ترکیبی از موارد زیر است:
- دستگاههای متصل به GPS، ماهواره، تلفن همراه و سایر فناوریهای نصب شده در کامیون، تریلر و تجهیزات.
- پلتفرم اینترنت اشیا (IoT) یا سرورهایی که دادههای جمعآوری شده از دستگاههای متصل را متمرکز میکنند.
- برنامه یا داشبورد برای مشاهده دادهها، اغلب در نقشه جاسازی شده Google.
فناوریها
رایجترین فناوری مورد استفاده در ردیابی ناوگان GPS است اما تنها بخشی از آن است و بیشتر ردیابهای GPS از ترکیب سیستمهای مبتنی بر GPS ماهوارهای برای ردیابی مکان، به همراه یک شبکه تلفن همراه، برای ارتباط دادن دادههای مکان به پلتفرم استفاده میکنند. علاوه بر این دو فناوری ارتباطی اساسی، بسیاری از ردیابهای GPS قابلیت پردازش، لایههای امنیتی تعبیه شده، مدیریت برق و مدیریت پروتکل ارتباطات را دارند. بیشتر ردیابهای GPS برای شناسایی حرکت مجهز به شتاب سنج داخلی هستند. به صورت اختیاری، دستگاههای متصل نیز ممکن است از فناوریهای ارتباطی اضافی، مانند بلوتوث یا بلوتوث کممصرف (BLE) پشتیبانی کنند. این ویژگی اضافه شده دستگاه متصل را قادر میسازد با سایر گیرندهها یا سنسورهای مجاور ارتباط برقرار کند.
شبکهها
اکثر دستگاههای متصل که در کشور آمریکا از ناوگان ردیابی استفاده میکنند و در حال حاضر در شبکه 3G کار میکنند که اغلب به آن HSPA گفته میشود. بسیاری از دستگاهها از رادیوهای دوتایی استفاده میکنند که با شبکههای 2G سازگار باشند. این دستگاهها معمولاً از شبکههای GPRS یا HSPA ("سرویس رادیویی تعمیم یافته یا دسترسی به سرعت بیشتر) استفاده میکنند.
دستگاههای ردیابی ناوگان جدید از 4G یا 4G LTM یا 4G LTE Cat-M استفاده میکنند که شبکههای پیشرفتهای هستند و بطور خاص برای پیامهای کوچک در فرکانس بالا طراحی شدهاند. دستگاههای موجود در این شبکه از انرژی بسیار کمتری استفاده میکنند و در مقایسه با شبکههای قدیمی دارای ویژگیهای اتصال قویتری هستند.
امکانات
دستگاههای ردیابی ناوگان غالباً به دستگاه الکترونیکی عیب یبای وسیاه نقلیه (OBD) متصل میشوند. هنگام اتصال به این درگاه، یک دستگاه ردیابی ناوگان میتواند علاوه بر موقعیت مکانی و سرعت، دادههای تشخیصی پیشرفته را نیز جمعآوری و ارتباط برقرار کند. ویژگیهای رایج سیستمهای ردیابی ناوگان عبارتند از:
- محل
- پیگیری سفر
- تاریخچه سفر
- مسافت پیموده شده یا کیلومتر شمار
- سرعت
- جهت
- میزان سوخت
- ولتاژ باتری
- اعلان کد عیبیابی (DTC)
نظارت
برخی از سیستمهای ناوگان یک مدیر را قادر میسازد که اطلاعات عملکرد را در زمان واقعی از طریق ایمیل یا متن یا اطلاعرسانی درون اپلیکیشن دریافت کند. در اینجا چند نمونه از مانیتورها آورده شده است:
- هشدار خروج یا ورود به Geofence
- هشدار آستانه سرعت
- هشدار ولتاژ باتری
- هشدار قطع ارتباط
- زنگ هشدار بیش از حد
گزارشها
برخی از سیستمهای ناوگان گزارشهای تقاضا و بارگیری ارائه میدهند. برای مرتبسازی و تجزیه و تحلیل آسان، میتوان آنها را در صفحه گسترده بارگیری کرد. برخی از گزارشهای مهم سیستم ردیابی ناوگان عبارتند از:
- گزارشهای توقف
- گزارش مسافت پیموده شده
- گزارش سفر
مزایا
سیستمهای ردیابی ناوگان مزایای مختلفی را ارائه میدهند. به عبارت سادهتر ردیابی ناوگان به یک مدیر امکان میدهد تا بداند داراییهای وی کجاست، کجا میرود و عملکرد آنها چگونه است. مدیر میتواند به سؤالاتی مانند اینکه: آیا رانندگان من در جایی که باید قرار بگیرند پاسخ میدهند؟ کدام راننده یا دارایی به یک محل کار نزدیکتر است و برای اعزام در دسترس است؟ مصرف سوخت امروز من چیست؟ چگونه میتوانم زمان توقف را مدیریت کنم و ...
سیستمهای پیشرفته ردیابی ناوگان میتوانند در موارد زیر مفید باشند :
- پیشگیری از ضرر
- اعزام و مسیریابی
- رضایت مشتری
- انطباق با الزامات تشکیل پرونده مالیاتی IFTA
- پیگیری برای استفاده تجاری و شخصی
- مدیریت هزینههای نگهداری با گزارش به موقع از مشکلات تشخیصی
برخی از سیستمهای ناوگان مجموعهای از منابع مستند هستند از جمله:
- API RESTful
- صفحات وب
- ادغام با برنامههای مدیریت نیروی کار